1 Μαίου 2020

Ιδρυτική Διακήρυξη

Το μεγαλύτερο θέμα στις μέρες μας είναι η σύγχρονη ευέλικτη Δημοκρατία. Όλοι μιλούν για ασφάλεια συμπεριλαμβανομένης και της υγειονομικής ασφάλειας, αλλά και για διαθέσιμα έτοιμα πλάνα δράσης που πρέπει να είναι αποδοτικά, λειτουργικά και να εφαρμόζονται άμεσα. Σε τοπικό επίπεδο η ανεπάρκεια σε λύσεις ανάπτυξης, προόδου και ασφάλειας εμφανίστηκε σε πολλές περιπτώσεις. Δυστυχώς όμως από τους ενασχολούμενους με τα κοινά λίγοι την καταλαβαίνουν αλλά ακόμα λιγότεροι έχουν την θέληση και την ικανότητα να την αντιστρέψουν, ενώ οι διοικούντες απλά επαναπαύονται στην κυβέρνηση της χώρας, επωφελούμενοι των θετικών δράσεων αυτής και ταυτόχρονα κατηγορούν την εκάστοτε κυβέρνηση για θέματα για τα οποία θα έπρεπε να μεριμνήσει η τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι Συνδημότες μας έχουν ζήσει διάφορες συνθέσεις και μορφές τοπικής διοίκησης με αποτέλεσμα να μην συγχωρούν νέα σφάλματα, ρουσφέτια και πλάνες. Μπαίνουμε σε μια νέα πραγματικότητα πλέον και οφείλουμε με την πείρα του παρελθόντος, την αντίληψη του σήμερα και το όραμα της επόμενης ημέρας να αποκτήσουμε μια νέα άποψη στην τοπική αυτοδιοίκηση. Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή την δυσάρεστη μεν αλλά μοναδική ευκαιρία που ανέδειξε τις ανεπαρκείς τακτικές και τις υπερφίαλες ρητορικές, ώστε την επόμενη ημέρα να δούμε την Πόλης μας ρεαλιστικά και με ιδέες που θα εφαρμόζονται ανάλογα με τις τρέχουσες συνθήκες οι οποίες να είναι πραγματοποιήσιμες. Αυτό το οποίο άλλωστε είναι και η σύγχρονη ευέλικτη Δημοκρατία.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο θεώρησα καθήκον μου να ιδρύσω μια νέα, διαφορετική, σύγχρονη παράταξη. Μια παράταξη με ισοτιμία όλων των μελών που θα την στελεχώσουν. Μια παράταξη που να αποτελέσει όχημα ανάπτυξης και πυξίδα όλων των γνήσιων Δημοκρατικών δυνάμεων της Πόλης μας. Η διακήρυξή μας αυτή δεν είναι απλά μια διακήρυξη, είναι ένας φάρος πολιτικού πολιτισμού, που αντικατοπτρίζει το όραμα, τα θέλω, τις ανάγκες, του Δημότη με επιπλέον σκοπό να είναι έναρξη για συζήτηση και προβληματισμό σε τοπικό και όχι μόνο επίπεδο. Μια παράταξη που βασίζεται σε  εφαρμόσιμες Ιδέες Δημοκρατικών Ενεργών Ανεξάρτητων Πολιτών.

Για αυτό ακριβώς τον λόγο δημιούργησα την Ι.Δ.Ε.Α. Πολιτών, με λογότυπο ένα πλοίο που για σκαρί έχει κλαδί ελιάς και για πανί αμπέλι, εμπνευσμένο από τους στίχους του Ελύτη και φέροντας συμβολισμούς ελπίδας, παραγωγικότητας και νέων ιδεών.

Η Ι.Δ.Ε.Α. Πολιτών είναι η παράταξη που λειτουργεί με κέντρο τον άνθρωπο και μόνο. Με μοντέρνα ανθρωποκεντρική διοίκηση, αξιοποιεί τα οφέλη των τεχνολογιών, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής, επενδύει στην πράσινη ανάπτυξη, συμβάλλει ενεργά στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, την οικιστική και πολεοδομική εφαρμογή, την διοικητική αποκέντρωση των υπηρεσιών, στηρίζει την πολιτιστική εξωστρέφεια, αναδεικνύει τα τοπικά μας έθιμα και ήθη, έχοντας πάντα όμως ως θεμελιώδη λίθο την κοινωνική δικαίωση και την στήριξη των πιο αδύναμων στρωμάτων της κοινωνίας μας.

Η Ι.Δ.Ε.Α. Πολιτών είναι το Δημοκρατικό σύστημα με το οποίο οι ειδικοί, οι γνώστες και οι επιστήμονες συμβουλεύουν, καθοδηγούν, εκπροσωπούν και δημιουργούν τα πλάνα δράσης. Οι ειδικοί αξιοποιούνται σε κάθε τομέα και σε κάθε πτυχή της διοίκησης του Δήμου, έτσι ώστε να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο. Ουσιαστικά υπηρετεί πραγματικά όλους τους Δημότες και τους Κατοίκους της Πόλης δημιουργώντας ταχύτατη ασφαλή ανάπτυξη και πρόοδο.

Η Ι.Δ.Ε.Α. Πολιτών διατηρεί πρακτικές που ο χρόνος απέδειξε ορθές και λειτουργικές, αγνοεί διχασμούς και μικρότητες του παρελθόντος που μόνο κακό έκαναν και κάνουν. Μόνο με ενεργή συμμετοχή του πολίτη σ’ όλες τις αποφάσεις που τον αφορούν, με ενεργή παρουσία των ιδεών τους, θα περάσουμε από την παθητική αναμονή στην ενεργή διαμόρφωση του μέλλοντος της Πόλης μας. Με σχήμα ενότητας προχωράμε τολμηρά μεν αλλά με ασφάλεια δε σε μεγάλες τομές και κάνουμε βήματα προσαρμοσμένα στην σύγχρονη εποχή, τα οποία αναλυτικά θα παρουσιάσουμε στο πρόγραμμα μας.

Η Ι.Δ.Ε.Α. Πολιτών υπόσχεται:

  • Ότι θα υπηρετεί πάντα και μόνο τα αληθινά συμφέροντα του τόπου, τα οποία είναι υπεράνω από τις ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς.
  • Ότι η ανέλιξη της τοπικής οικονομίας μπορεί να βρει εδαφος και δικαίωση μέσω της συμμετοχής και της αξιοποίησης των λαϊκών τάξεων. Κάθε Δημότης της πόλης αυτής πρέπει να γίνει κοινωνός και εργάτης της τοπικης οικονομικής ευημερίας και να αισθάνεται αισιοδοξία για το μέλλον του και για το μέλλον των παιδιών του εντός της οικονομιας της πόλης του, καταπολεμώντας υφιστάμενες ανισότητες ακόμα ανάμεσα και σε γειτονιές.
  • Ότι θα συγκροτείται από έμπειρες, αλλά και από νέες προοδευτικές και ριζοσπαστικές πολιτικές δυνάμεις, υγιείς, συντονισμένες στον ίδιο σκοπό, ήτοι το κοινό καλό. Θα αξιοποιεί την γνώση, την πείρα και τους αγώνες των παλαιότερων στελεχών, ενώ θα πλαισιώνεται συνεχώς με νέες δυνάμεις, τις οποίες θεωρεί πάντα αποδοτικές μιας και αφουγκράζονται τον παλμό της εποχής μας και διακατέχονται από ενθουσιασμό.
  • Ότι η πόλη όχι μόνο δικαιούται, αλλά μπορεί και να εξασφαλίσει εξέχουσα θέση και ευημερία στους Δημότες της εντός του δικτύου των ευρωπαϊκών δήμων όπου ανήκει, αξιοποιώντας πλήθος λιμναζόντων ευρωπαϊκών προγραμμάτων και όλες τις ικανότητες και τις αρετές του τόπου μας. Αυτό επιτυγχάνεται με την άμεση ανταπόδοση υπηρεσιών στην καθημερινότητα των Δημοτών σε όλους τους τομείς επιχειρηματικότητας, συγκοινωνιών, περιβάλλοντος, αστικής ανάπλασης, καθαριότητας, παιδείας, ψυχαγωγίας, πολιτισμού, αθλητισμού, δημόσιας διοίκησης, νέων τεχνολογιών, εκπαίδευσης, κατάρτισης κλπ.   
  • Ότι ανεξάρτητα από το μέγεθος της, η Πόλη μας αξιοποιεί την πολιτιστική και αρχαιολογική κληρονομιά της, την ακτινοβολία των τεχνών και των γραμμάτων της, αλλά και την ζωντάνια των πολιτών της, μπορεί να αποτελέσει πολιτικά, ηθικά και πολιτιστικά ένα Δήμο απαλλαγμένο από πελατειακές σχέσεις και γραφειοκρατία, ένα πρότυπο Δήμου.
  • Ότι ως προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η θεμελίωση στον τόπο μας της αληθινής και σύγχρονης αυτοδιοίκησης που εξασφαλίζεται με γνήσιες δημοκρατικές διαδικασίες, η άμεση και ενεργός συμμετοχή όλων των δημοτών, των κατοίκων, των συλλόγων, των σωματείων, των φορέων και των αδελφοτήτων στην πολιτική ζωή του τόπου. Σε αυτή αφιερώνεται ολόκληρη, με σεβασμό και αγάπη στον τόπο μας.

Καλώ όλους εκείνους που αφουγκράζονται την αγωνία, τις ελπίδες και το όραμά μου για το μέλλον της Πόλης, όλους εκείνους που επιθυμούν μια σύγχρονη πολιτική αναγέννηση, να συστρατευθούν μαζί μας. Ένα κάλεσμα ελπίδας και συνεργασίας για συμμετοχή στην διαμόρφωση του προγράμματος μας, στην λήψη αποφάσεων και στην τοποθέτηση στελεχών σε όλα τα οργανωτικά και εκτελεστικά επίπεδα, ιδιαίτερα κάλεσμα προς τους νέους οι οποίοι πρέπει να αποτελέσουν την αιχμή στην πρότυπη και πρωτότυπη Δημοκρατική κίνηση, με Ιδέες Δημοκρατικών Ενεργών Ανεξάρτητων Πολιτών, «Ι.Δ.Ε.Α. Πολιτών», προχωράμε ενωμένοι, για μια σύγχρονη, ευήμερη, δίκαιη και περήφανη Πόλη.

 

Περικλής Παπαγεωργίου

Ι.Δ.Ε.Α. Πολιτών

Δημοτική παράταξη Αγίων Αναργύρων και Καματερού

«Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα,

στο τέλος θα δεις να σου απομένουν

 μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι.

 Που σημαίνει,

με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις»

Οδ. Ελύτης